Proteiner og proteinkvalitet

Proteiner og proteinkvalitet

Proteinbehov

Proteiner er kroppens LEGO klodser. Proteiner opbygger celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer og de er uundværlige til at vedligeholde muskel- og knoglemasse og dermed funktion og selvhjulpenhed.

Raske menneskers behov for protein ligger på 0,8 g pr kg. kropsvægt. Mennesker med en kronisk sygdom har et proteinbehov, der ligger mellem 1,0-1,5 g/kg, og mennesker med en akut/svær sygdom har et proteinbehov, der ligger mellem 1,3-1,8 g/kg (Sundhedsstyrelsen, 2015).

Derudover er der sygdomme som KOL og Parkinsons, hvor anbefalingen ligger på 1,2-1,5 g/kg. Disse sygdomme ses ofte hos de ældre.

Til ældre (raske) mennesker (>65 år) anbefales 1- 1,5 g/kg. Studier viser nemlig, at 0,8 g/kg har vist tab af lårmuskulatur hos ældre personer (Hessov, I. & Jeppesen, P.B., 2012)

Med udgangspunkt i et ældre menneske med et proteinbehov på 1,3 g/kg og en vægt på 65 kg giver dette 84,5 g protein pr dag. Dette proteinindtag kan fås ved for eksempel at spise følgende i løbet af dagen:

  • 1 æg
  • 50 g ost
  • 100 g yoghurt
  • 150 g kyllingefilet
  • 20 g nødder
  • 4 glas mælk

Er man småtspisende, vil det nærmest være en uoverkommelig opgave at indtage så stor en mængde mad, hvis de øvrige næringsbehov for kulhydrat, fibre og fedt også skal dækkes. Desuden vil det ofte være en stor udfordring at nå BÅDE proteinbehov og energibehov, og opnås energibehovet ikke, bruges proteinerne til forbrænding i stedet for at gøre gavn i muskler og celler.

 

Proteinkvalitet

Proteiner er opbygget af aminosyrer. Nogle aminosyrer kan kroppen selv danne. Andre skal tilføres via kosten (essentielle aminosyrer).

Der findes forskellige metoder til at vurdere produkters proteinkvalitet. Den mest anerkendte er DIAAS (Digestible Indispensible Amino Acid Score). Dette er en omfattende metode, da den kræver, at man kender den pågældende proteinkildes fordøjelighed i tyndtarmen.

Derfor anvendes AAS (Amino Acid Score) ofte i stedet, da den metode stadig giver et godt indblik i, om produktet indeholder alle essentielle amonisyrer, men metoden tager altså ikke højde for fordøjeligheden af disse.

Hos Adozan har vi meget fokus på proteinkvalitet, og alle produkter indeholder alle essentielle aminosyrer og har en god AAS, som fremgår af alle datablade. Vi vægter dog funktion og smag lige så højt som kvalitet, da en høj DIAAS score kan give funktionsmæssige udfordringer. Derudover højnes DIAAS score altid, når produktet bruges i mad og drikke, som også indeholder essentielle aminosyrer (f.eks. mejeriprodukter, kød, bønner, linser m.fl.)

Vi har udviklet Adozan DIAAS 96 baseret på valle og maltodextrin med henblik på at have et produkt med en høj DIAAS, som kan stå alene fx. i et glas juice eller saft eller i kartoffelmosen, som ikke i forvejen indeholder særligt mange essentielle aminosyrer. Produktet er dog begrænset ved en max temperatur på 75 grader.

Ønsker man i stedet, at produktet skal kunne tåle kogning, kan man med fordel vælge Protein+Hot baseret på valle og kollagen, som ikke har lige så høj DIAAS score, men som alligevel som hovedregel vil blive kombineret med madretter, som i forvejen indeholder essentielle aminosyrer og dermed højnes DIAAS.

Er du i tvivl om, hvilket produkt der er det rigtige til dig, kan du måske finde hjælp i vores lille guide her. Du er også altid velkommen til at kontakte klinisk diætist Majbritt Blume-Hellesøe på mbh@sanacare.dk.

 

Kilder:

Hessov, I. & Jeppesen, P.B, 2012, Klinisk Ernæring, Munksgaard

Sundhedsstyrelsen & Fødevarestyrelsen, 2015: Anbefalinger for den danske institutionskost